Dit gaat over scheldwoorden. Niet lezen als je dat niet prettig vindt.

Het moet mij eventjes van het hart. Vroeger, lang geleden, scholden we door iets ‘klote’ te noemen. Wat ik toen nog niet waardeerde, maar nu wel, is de moderniteit daarvan. In een wereld waarin in vele talen het vrouwelijke als scheldwoord wordt gebruikt, als datgene dat het meest geschikt is om verachting uit te drukken, hadden wij Nederlanders een moderne, niet misogyne manier van schelden. Wij hadden een mannelijk scheldwoord.

Maar… sinds een aantal jaren gaan wij hollend achteruit, en voegen wij ons helaas weer bij die grote delen van de wereld die vrouwelijke woorden als het meest verachtelijke, het meest geschikt voor schelden gebruiken. Dus nu zeggen we ‘kut’ in plaats van ‘klote’.

Ik wil onze moderniteit terug. Ik wil dat we het vrouwelijke met rust laten. We zijn nog lang niet zo ver dat we ons zo’n gewoonte kunnen veroorloven zonder dat hier een vorm van misogynie aan gaat kleven. Laten we alsjeblieft nog heel lang schelden met het woord ‘klote’, totdat de wereld verlost is van de meeste misogynie in de taal. Ik vind dat gescheld met ‘kut’ echt zwaar klote.